Elazığ İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Sivrice İlçesi

sivrice-genel.jpg
Elazığ’ın 31 km güneyinde yer alan ilçe merkezi, Elazığ'ın en yüksek dağı olan 2347 metre yükseklikteki Hazarbaba Dağı'nın etekleri   ile Hazar Gölü kıyıları arasında yer almaktadır.  Hazarbaba Dağı'nda yapılan kayak , yamaç paraşütü ve trekking ile Hazar Gölü'nde yapılan su sporlarının hemen her çeşidi, göl çevresindeki plajlar, kamplar ve göl içindeki Batık Kent, ilçeye haklı olarak Doğu Anadolu'nun Akdeniz'i ünvanını kazandırmıştır.Yaz ve kış  turizmi açısından, turistler ve Elazığ halkı için  önemli bir  cazibe merkezidir. Ulaşımı oldukça kolay olup ilçeye, Elazığ- Diyarbakır Karayolu üzerinden ulaşılmaktadır.Şehir merkezinden özel araçla 15-20 dakikada, Bosna Hersek Bulvarından (İstasyon Caddesi)  her yarım saatte bir hareket eden Sivrice minibüs veya otobüsleri ile 30-35 dakikada ilçeye ulaşabilirsiniz.



HAZAR GÖLÜ

HAZAR1 GOLÜ.jpg

İl merkezine 26 km uzaklıkta, Elazığ-Diyarbakır Karayolu’na paralel uzanan Hazar Gölü, tektonik bir göldür. Güneyinde Hazarbaba Dağı  ile Sivrice ilçemiz bulunmaktadır. Hazar Gölü, Sivrice ilçesi önlerinden başlar, doğuya doğru Gezin beldesi civarında sona erer. Yüzölçümü 84 km², uzunluğu 22 km, en derin yeri 216 metre, genişliği yaklaşık 4 km dir. Deniz seviyesinden yüksekliği 1248 metredir. Suyu berrak sodalı ve tuzsuzdur

Türkiye’nin en güzel manzaralı göllerinden biridir. Tüm göl ve etrafı Doğal Sit alanıdır. Göl içerisinde bulunan, Kilise Adası, Batık Kent ve Adatepe Arkeolojik Sit alanı olarak tescillenmiştir. Hazar Gölü'nün doğal güzelliği yanı sıra çevresindeki; Turizm İşletme Belgeli otelleri, kamu kuruluşlarına ait dinlenme tesisleri, kamping alanları, rekreasyon alanları, balık lokantaları, irili ufaklı koyları ve  plajları  ile Elazığ ili dışında komşu iller için de önemli bir turistik destinasyondur.

42-43-hazar-gölü-2.jpg


42-43-hazar-gölü1.jpg


BATIK KENT  VE KİLİSE ADASI

46-47-BAtıkkent-ve-hazar-baba-dağı.jpg

                               Hazar Gölü’nün güney kıyısında yer alan Batık Kent ve Kilise Adası, arkeolojik ve doğal sit olarak tescilli bir alandır. Günümüzde suyun altında kalmış 2,5 km karelik  alana yayılan eski bir yerleşim bölgesidir. Su yüzeyinde tarihi kalıntılar görülmektedir. Çeşitli seyyah notları, tahrir defterleri, şeriye sicilleri ve salnamelerde yer alan bilgilere göre; Hazar Gölü'nün güney kıyılarına yakın bulunan bir adanın en yüksek yerinde 11.yy.dan önce inşa edilmiş olan ve müstahkem bir kale ya da şato özelliği de taşımış bulunan bir manastır ya da kilise bulunmaktaydı. Bir müddet katholikosluk merkezi de olmuş olan bu kilisenin 12. yy başlarında Türklerin eline geçmesinden sonra, buradaki merkez Rumkale'ye taşınmış fakat bazı kutsal eşyalar barındırdığı inancından dolayı önemini sular altında kalana kadar korumuştur. İşte bu kilise ya da manastırın etrafında, ada üzerinde kurulmuş olan Gölcük köyünün ise, 19.yy. başlarında 50-60 haneli olduğu ve dokumacılık, boyacılık, terzilik gibi işlerle uğraştıkları anlaşılmaktadır. Ayrıca gölün etrafında bir miktar tarla ve bahçelerinin bulunduğu ve suların yükselmesinden sonra kıyıya taşındıkları, 1900'lü yılların başına kadar varlığını sürdürdüğü bilinmektedir.

               1600'lerin başında, Polanyalı Simeon  gölün içinde Surp Nişan adını taşıyan bir kilise ile bir köyün olduğunu, sandalla adadaki köye gittiğini ve akşam ayinine katıldığını, burada saklı bulunan ve kutsal sayılan haçı ricası üzerine kendisine gösterdiklerini kaydeder

17. yüzyılda Evliya Çelebi  eski devirlerde Hıristiyan milletinin taptığı altın çullu bir merkebin (Hz. İsa’nın veya havarilerden birinin merkebi olduğuna inanılan) mumyalanarak bu manastırın içinde yerin altına saklanmış olduğunu belirtmektedir. Araştırmacı İshak Sunguroğlu’da burada Hz. İsa'nın yıkandığı taştan bir leğenin bulunduğunu kaydeder. Adanın en yüksek yerine yapılmış olan kilise, adayı suların kaplamasından sonra da bir müddet göl ortasında kalmış ve sonradan harabe hale gelerek yıkılmıştır.

 

 HAZARBABA DAĞI

46-47--hazar-baba-dağı.jpg

               Hazar Gölü’nün güneyinde yer alan Hazarbaba Dağı 2347 m yükseklikte olup Elazığ’ın en yüksek dağıdır.

HAZARBABA KAYAK MERKEZİ

kayak-afiş.jpg

                                İlçemizin güneyinde bulunan 2.347 m yüksekliğindeki Hazar Baba Dağ’ının, 1850 m rakımında, muhteşem Hazar Gölü manzarasıyla Hazar Baba Kayak Merkezi ; Aralık - Mart döneminde kayak severlere, kayak sporuna elverişli pisti, telesiyeji ve kafeterya imkânları ile hizmet vermektedir. 1100 m telesiyej ve diğer mekanik tesislere sahip  kayak merkezi, Sivrice ilçesine 6 km mesafede olup, kayak merkezine ulaşım 5 km’lik asfalt yol ile sağlanmaktadır. 


HAZARBABA DAĞ DOĞA YÜRÜYÜŞÜ

50-51-asıl-DAĞ-DOĞA-YÜRÜYÜŞÜ.jpg

                Elazığ Valiliği himayesinde ve İl Kültür Turizm Müdürlüğümüzün koordinesinde Sivrice ilçemizde gerçekleştirilen etkinliğimiz, geleneksel olarak her yıl mayıs ayının ikinci haftası, halkımızın da yoğun katılımlarıyla gerçekleştirilmektedir. Etkinlik, sabah saat 9 da Valiliğimizin tahsis ettiği ücretsiz araçlarla şehir merkezinden Sivrice ilçemize  hareketle başlar. İlçemizden yaklaşık 6 km uzaklıkta olan eşsiz göl manzarası ve temiz dağ havasıyla Hazarbaba Dağı’ndaki Hazarbaba Kayak Merkezine ulaşılır. Kayak merkezinden de topluca Hazarbaba Dağı’nın zirvesine doğru dağ yürüyüşü gerçekleştirilir.  Zirveye çıkıldıktan sonra dönüşte müzik gösterileri gibi vb. aktivitelerle etkinlik sonlandırılır.


ULUSLARARASI YAMAÇ PARAŞÜTÜ VE BİSİKLET YARIŞI

yamaç-paraşütü.jpg

                Festival, Genç Elazığlılar Derneği (GELDER) tarafından her yıl mayıs ayında, Sivrice ilçemizde düzenlenmektedir.

                Yaklaşık 10 bin kişinin iştirak ettiği festivalde; ödüllü dağ bisikleti yarışması, amatör bisiklet yarışması , yamaç paraşütü, kano ve tekne gezintileri, dans gösterileri,  su altı dalışları ve tanınmış sanatçıların verdiği konserler gibi değişik etkinlik ve aktivitelerle festivale katılan kişiler,  2 gün boyunca keyifli vakit geçirmektedirler.

 

HAZAR ŞİİR AKŞAMLARI
54-55-Hazar-şiir-Akşamları-palu-giriş.jpg

                Adını kendine has bir doğal güzelliği olan Hazar Gölü’nden alan Hazar Şiir Akşamları,  her yıl ilimizde ve Sivrice ilçemizde, uluslararası düzeyde geniş bir katılımla gerçekleşmektedir. Hazar Şiir Akşamları Elazığ halkının Türkiye ve Edebiyat dünyamıza armağan ettiği en uzun soluklu bir edebi faaliyettir

                Elazığ İlinde 1992 yılında başlatılan, 2017 yılında 24 üncüsü  gerçekleştirilecek olan Uluslararası Hazar Şiir Akşamları, Türk Dünyası edebiyat çevrelerinin yakından tanıdığı Uluslararası bir faaliyettir. ilk etkinliği, Harput Kültürü üzerine eserleri olan rahmetli Fikret Memişoğlu anısına yapılmış ve bundan sonraki 22 faaliyet de mahalli, ya da uluslararası çapta Türk Kültürüne hizmet vermiş, yaşayan ya da vefat etmiş şahsiyetlerin anısına gerçekleştirilmiştir.

                Türk Şiirini gelecek kuşaklara aktarmak, sanatın gücü ile insanların bir araya gelmesini sağlamak, birlik beraberlik ve kardeşlik duygularının daha da gelişmesine vesile olmak, Türkçe konuşan ülkelerin şairlerini bir araya getirerek şiir yoluyla insanların duygularını paylaşmasını ve tanışmasını sağlamak, şiir sanatının yaygınlaşmasına katkıda bulunmak ve bu sanatın gücü ile dünyaya seslenmek Hazar Şiir Akşamlarının genel amacını oluşturmaktadır.

                Uluslararası Hazar Şiir Akşamları’na, başta Türkiye olmak üzere Azerbaycan, Türkmenistan, Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, İran, Irak, Kosova, Romanya, Makedonya, Bulgaristan, Arnavutluk,  Altay Özerk Cumhuriyeti, Kabardin Balkarya Cumhuriyeti, Karaçay Malkar, Başkortostan Cumhuriyeti, Pakistan, Kırım, Batı Trakya, Gagavuzya, Doğu Türkistan, Tataristan, Moğolistan, Dağıstan, Gürcistan, Kerkük ve daha birçok bölge ve ülkeden önemli yazar ve şairler katılmaktadır.

                Uluslararası Hazar Şiir Akşamları Etkinlikleri kapsamında 2003 yılından itibaren Türk Dünyası Hizmet Ödülü verilmeye başlanılmıştır.Türk Dünyasına katkılarından dolayı birçok önemli şahsiyete Türk Dünyası Hizmet Ödülü verilmiştir.

                Uluslararası Hazar Şiir Akşamları bugüne kadar 623 şair ve 230 panelist katılmıştır.


PLAJ VE KAMPLAR

44-45-plajlar--kamplar-plajlar.jpg