Elazığ İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Şehir Merkezi


İZZETPAŞA CAMİ

izzetpaşa-web-sitesi.png                         
 Elazığ’ın çarşı merkezi olarak konumlanan ve  yöre halkı tarafından en çok tanınan eser, İzzet Paşa Camii’dir. Bu eser 1866 yılında, dönemin valisi Hacı Ahmet İzzet Paşa tarafından cami yeri satın alınarak kerpiçten yaptırılmıştır. 1966 yılında kurulan İzzet Paşa Camii’ni Yaptırma ve Yaşatma Derneğinin gayretleriyle  çökmek üzere olan Cami yıktırılarak, yerine 1967 yılında  bugünkü İzzet Paşa Camii'nin inşasına başlanılmıştır. İnşası tamamlanan Cami, 1972 yılında ibadete açılmıştır.

            Cami, 44x28,5 m ebadında olup Osmanlı mimari tarzında, çift minareli ve çift şerefelidir. Türkiye'de ilk asansörlü minareye sahip cami ünvanını almıştır. 20 m çapında ana kubbesi, 25 adet de küçük kubbesi vardır . Minare yüksekliği toprak seviyesinden itibaren 55 m dir. Dış duvarları körpe yontma taşıyla kaplıdır.             Zemin katında Kuyumcular Çarşısı adıyla bilinen,  çok sayıda kuyumcu dükkanlarının ve döviz bürolarının yer aldığı pasajlar  bulunmaktadır. Caminin mimarisi, iç mekanlarının güzelliği, merkezi konumu ve zemin katında bulunan Kuyumcular Çarşısı nedeniyle Elazığ halkının ibadet haricinde de en uğrak mekanlarının başında yer alır.


TARİHİ HÜKÜMET KONAĞI

  hükümet-konağı-web-sitersi.jpg          
    İzzet Paşa Cami’nin 50 metre güneybatısında bulunan  tarihi bina, 1896 yılında Vali Enis Paşa tarafından Hükümet Konağı olarak inşa ettirilmiştir. Eski Hükümet Konağı, geç dönem Osmanlı sivil mimarisi eserlerinden biridir. İki katlı yapının zemine oturma alanı 970 m² olup zemin kat  kesme taştan yapılmıştır. Binanın köşeleri dışa taşkın olup çıkıntılı kısımları kesme taştan payelerle süslenmiştir. Yuvarlak kemerli pencerelerin kenarlarında payeler yer alır.

                Kuzey ve güneyden olmak üzere iki giriş kapısı bulunmaktadır. Kuzeydeki ana kapı ilk dönemlerde çıkmalı ve revaklı şekilde yapılmış sonradan revaklar kaldırılmıştır. Yuvarlak kapı kemerlerini taşıyan payelerin başlıkları, kabartma volütlerle ve orta kısımları palmet dalları ile bezenmiştir. Kemerlerdeki kilit taşları da kıvrım dallarla süslüdür. Bina içerisinde toplam 33 oda bulunmaktadır. Bina, 1973 yılında taşınmaz kültür varlığı olarak tescillenmiştir. 2007- 2009 yılları arasında restore edildikten sonra  bir müddet sergi ve galeri salonu olarak kullanılmıştır. Elazığ Valiliği binasının yıkılarak yeniden inşa edilmesi nedeniyle Valilik Makamı geçici olarak bu binaya taşınmıştır.  Binanın hemen  batı kısmında " Postane Meydanı" olarak bilinen genişçe bir alan mevcuttur . Postane Meydanı adını,  alanda bulunan  PTT binasından almaktadır.  Postane meydanının adı  “ 15 Temmuz Demokrasi Meydanı ”  olarak değiştirilmiştir.

                PTT Binasının  hemen arkasında Tarihi Kapalı Çarşı yer almaktadır.

TARİHİ KAPALI ÇARŞI

 kapalı-çarşı-web-sitesi.jpg              
Tarihi Hükümet Konağı'nın 60 metre güneybatısında bulunan  Çarşı'nın,  iki  adet kuzey-güney, dört  adet doğu-batı giriş ve çıkışı vardır. Günün her vaktinde kalabalık ve hareketli olan bu tarihi pazar yeri, 1928 yılından beri hizmet vermektedir. Hemen hemen  her çeşit yöresel ürünleri bulabileceğiniz  bu  tarihi mekanın içinde aynı zamanda Balıkçılar Çarşısı ve Kasaplar  Çarşısı da bulunmaktadır.

Kadayıf tatlısı ve künefe yapımı için kullanılan tel kadayıfı, özel pişirme saclarında taze olarak üretip  satan kadayıfçı dükkanları da  yine Kapalı Çarşı içinde bulunmaktadır.

Tarihi Kapalı Çarşının güney  giriş-çıkış kapısından doğuya  doğru uzanan sokakta, kalaycılığın yapıldığı ve  bakırın elde işlenerek ürüne dönüştürülüp satıldığı dükkânlar bulunmaktadır.  Sağlı ve sollu olmak üzere bakırcı ve kalaycı dükkanlarının bulunduğu sokak Bakırcılar Çarşısı olarak anılmaktadır.

GAZİ CADDESİ

gazi-caddesi-web-sitesi.jpg

Gazi Caddesi, İzzetpaşa Camii önündeki caddeden batıya doğru uzanan caddenin adıdır. Harput şehrinin, mezra denilen bugünkü yerine 19 uncu yüzyılda taşınmasına müteakip, 1896 da inşa edilen Hükümet Konağı, 1932 yılında hizmete açılan  Belediye Binası ve 1934'te hizmete açılan   Elazığ Halkevi'nin ( Elazığ Öğretmenevi) bu cadde üzerinde bulunması ayrıca 1928'de yapılan Tarihi Kapalı çarşının caddeye yakınlığı nedeni ile bu cadde zamanla gelişerek çarşı ve şehrin merkezi olmuştur. Elazığ'ın son yıllarda, batıya doğru kayan planlı şehirleşmesi sonucu ortaya çıkan yeni yerleşim alanları ve  alışveriş merkezlerine  karşı hâlâ insanların en çok alışveriş yaptığı, şehrin en işlek ve en uğrak  caddesi olma özelliğini korumaktadır. Cadde boyunca sağlı ve sollu çeşitli dükkanlar, ofisler, bankalar, ayakkabı ve giyim mağazaları, beyaz eşya mağazaları, teknoloji  marketleri ... vb işyerlerinin bulunduğu cadde, gün boyunca Elazığ’ın en hareketli ve en canlı caddesidir. Şehrin zamanla artan nüfusuyla birlikte   halkın artan ihtiyaç ve talepleri bu caddenin, Vali Fahribey Caddesi, İstasyon Caddesi ve Şehit İlhanlar Caddesi gibi komşu caddelerin de gelişimine ve canlanmasına olanak sağlamıştır.

 

özelliğini korumaktadır. Cadde boyunca sağlı ve sollu çeşitli dükkanlar, ofisler, bankalar, ayakkabı ve giyim mağazaları, beyaz eşya mağazaları, teknoloji marketleri ... vb işyerlerinin bulunduğu cadde, Elazığlıların gün boyunca en hareketli ve en canlı caddesidir. Şehrin zamanla artan nüfusuyla birlikte   halkın artan ihtiyaç ve talepleri bu caddenin, Vali Fahribey Caddesi, İstasyon Caddesi ve Şehit İlhanlar Caddesi gibi komşu caddelerin de gelişimine ve canlanmasına olanak sağlamıştır.

 

                Gazi Caddesi boyunca  birçok pasaj ve çeşitli küçük çarşılar bulunmaktadır. Bu çarşılardan giyim ve tekstil ürünlerinin bulunduğu Büyük Çarşı ve Koloğlu Çarşısı,  elektrik-elektronik ve dijital ürünlerin satıldığı Elliler Çarşısı Gazi Caddesi'nin en bilindik alışveriş çarşılarıdır.

 

Köfteciler sokağı: Gazi Cadesi'ndeki  bu ara sokağın adı Horasan Sokak olmasına rağmen halk arasında Köfteciler Sokağı olarak  bilinir. Sokak adını, buradaki ekmek arası köfte satan onlarca küçük ve büyük köfteci dükkanından almaktadır. Elazığ'da, son 35 yıl içinde 7 den 70’e halk arasında gittikçe meşhur olan ve zamanla Elazığlıların damak tadına yerleşen, salça soslu ekmek arası köfteyi tadabileceğiniz mekanların olduğu bir sokak...

                Köfteciler Sokağı’nda, salça soslu ekmek arası köfte ve diğer fast-food yiyeceklerin bulunması nedeniyle özelikle öğrenci ve gençlerin yemek yemek için uğrak mekanları arasındadır.

KAZIMEFENDİ SOKAK

kazım-efendi-sokak-web-sitesi.jpg

                Gazi Caddesi'nin 50 m güneyindeki bir alt cadde olan Vali Fahribey Caddesi'nden bu sokağa geçilir. Bu ara sokak, Gazi Caddesi ve Vali Fahribey Caddesi arasında bulunan  Koloğlu Çarşısı'nın tam karşısındadır. Restorasyonları tamamlanmış geleneksel Elazığ - Harput evlerinden birkaç  örnek görebileceğiniz, tarihi dokusuyla küçük bir sokak...

                Kazım Efendi Sokak, Harput'tan bugünkü şehir merkezine  göçler başladıktan sonra, 19. yüzyıl sonlarına doğru oluşturulan bir sokaktır. Sokağa Kâzım Efendi isminin verilmesinin nedeni,   Harputlu din alimi Musa Kâzım Efendi'nin bu sokakta oturmuş olmasındandır.

                Elazığ - Harput evleri, kerpiç duvarların ahşap hatıllarla desteklendiği hımış yapı tekniğiyle yapılmış olup, yer yer taş da kullanılmıştır. Evlerin en belirgin özelliği, günümüz evlerinde yer alan balkonların kapalı biçimi olarak da tarif edebileceğimiz, eliböğründeler (payanda) ile desteklenen  şahnişin (cumba) denilen çıkmalardır. Şahnişinler; evlere estetik açıdan güzellik katmaları,  kullanım açısından ise üç taraftan güneş ışığı alması, üç yönde manzara ve görüş imkanı sağlayarak yapıya genişlik ve ferahlık duygusu kazandırmaları nedeniyle Elazığ - Harput evlerinin çoğunda bu yapı öğesi kullanılmıştır.

 

KÜLTÜR PARK

kültür-park-web-sitesi.jpg

                Elazığ Belediyesi'nce , 180 dönüm arazi üzerine inşa edilen ve 2014 yılında  hizmete açılan Kültür Park, yüzde 97 açık ve yüzde 3 kapalı alana sahip bir rekreasyon ve yaşam alanıdır. Toplam alanın  yüzde 62'si yeşil alandır. İçindeki yapay göleti, camisi, spor kompleksi, yürüyüş ve koşu yolları, bisiklet yolları, ikiz lokantası, kafeteryaları, seyir terası, otoparkı, festival alanı, oyun parkları, gül bahçeleri ve amfi tiyatrosuyla şehrin içinde şehire nefes aldıran bir yaşam alanıdır. Ailenizle, arkadaşlarınızla veya tek başınıza hoşça vakit geçirecebileceğiniz, yemek yiyeceğiniz, dinleneceğiniz ve spor yapabileceğiniz bir mekan...

 

EL SANATLARI EĞİTİM MERKEZİ

 

                Gıda, Tarım ve Hayvancılık  Bakanlığının bünyesindeki Elazığ El Sanatları Eğitim Merkezi; el sanatları konularında çalışanların bilgi becerilerini arttırmak,  el sanatları konularında Milli kültür ve değerlerimizi koruyucu ve geliştirici şekilde eğitim yapmak, çiftçi çocuklarına ve kırsal alanda yaşayan nüfusa  el sanatlarını öğretmek ve onları meslek sahibi yapmak amacıyla 1970 yılında ilimizde açılmıştır. Bu merkezlerden Türkiye'de sadece 6 ilde bulunmaktadır.

                El Sanatları Merkezi'nde üretilen,  antik, otantik ve geleneksel el sanatları ürünlerinin teşhir ve satışı  yapılmaktadır. Satış mağazası ve teşhir  reyonları, Elazığ El Sanatları Merkezi Müdürlüğü binasında olup mesai saatleri içinde ziyaretçilerine açıktır.


ARKEOLOJİ MÜZESİ

   arkeoloji-müzesi-web-sitesi.jpg         
    Elazığ'da ilk müze 30 Nisan 1965 tarihinde, Harput Bucağı'nda bulunan Alacalı Mescit'te "Harput Müzesi" olarak kurulmuştur. Sonraki yıllarda bu yapı, toplanan eserler için küçük geldiğinden, İstasyon Caddesi'ndeki Elazığ Belediyesi'ne ait bir binaya taşınmıştır. Daha sonra Keban ve Karakaya Baraj projeleri çerçevesinde yapılan yüzey araştırmaları ve kazılarda bulanan eserlerin teşhiri söz konusu olunca, bina yetersiz kalmıştır. 1971-1972 yıllarında Elazığ Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisi Kampüsü (şimdiki Fırat Üniversitesi Kampüsü)'nde 12.700 m² lik bir alan müze binası için tahsis edilmiş ve müze deposu ile idari binaların yapılmasından sonra, 28 Temmuz 1982 yılında müze ziyarete açılmıştır.

                Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, "Arkeolojik Eserler ve Sikke Salonu, Halı Kilim ve Etnografya Salonu" olmak üzere iki salondan ve çeşitli eserlerin saklandığı depo bölümlerinden oluşmaktadır. Arkeolojik Eserler ve Sikke Salonu'nda Keban ve Karakaya Baraj Projeleri nedeniyle yapılan Tülin Tepe, Tepecik Ören Yeri, Değirmen Tepe, Haraba Höyüğü, Norşun Tepe, Aşvan, Sakyol (Pulur), Ağın Kalaycık Höyüğü, Ağın Kalecik Höyüğü, Pağnik Ören Yeri, Han İbrahim Şah, Şemsiye Tepe, Yeniköy kazıları ile, Karataş Kayaaltı Sığınağı, Küllünün İni, Aktaş ve Yıkılgan yüzey araştırmalarında bulunmuş; Paleolitik, Neolotik, Kalkolitik, Tunç (Protto Hurri-Hitit), Demir, Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı dönemlerine ait çok sayıda ve çeşitli eserler sergilenmektedir.

                Halı-Kilim ve Etnografik Eser Salonu'nda ise, bölgeye ait özgün el ürünü halı ve kilimler ile yöre kültürünü tanıtıcı nitelikte etnografik eserler sergilenmektedir. Müze içi bu sergilerin dışında,  müze bahçesinde  çeşitli dönemlere ait taş eserler sergilenmektedir.

Pazartesi dışında her gün  08.00-12.00/13.00-17.00 saatlerinde ziyarete açık olup; girişler ücretsizdir.

 

ŞEHİT POLİS FETHİ SEKİN MESİRE ALANI

mesires-web-sitesi.jpg      
      Toplam 159.500 m2’lik bir alanda, 300 adet oturma ünitesi, 60 adet barbekü, kır lokantası, kır kahvesi, spor sahaları, fitness alanları,  çocuk oyun alanları, macera parkı, yöresel ürünler satış büfesi, 5 ayrı noktada yer alan bay-bayan mescitleri,  altı adet biyofiltre sistemine sahip gölet, çeşmeler, 1621 metre uzunluğundaki bisiklet yolu, 1800 metre uzunluğunda yürüyüş ve koşu yolu, 2 adet otoparkı ve bisiklet parkı yer alıyor.Şehir merkezinde ki Fırat Üniversitesi kampüsü içinde bulunan mesire  alanı 24 saat mobese kameralarıyla izlenmekte olup ayrıca özel güvenlik de bulunmaktadır. Şehir merkezinde ailenizle  keyifli vakit geçirip piknik yapabileceğiniz bir mekan…

            Zafran mesiresi olarak bilinen alan;  Elazığ Belediyesi'nin 10 aylık yoğun çalışmaları neticesinde yeniden düzenlenerek  anneler gününü de denk gelen  14 Mayıs  2017 Pazar günü hizmete açıldı. Belediye Meclisi kararıyla mesire alanının adı, İzmir adliyesine Ocak 2017'de yapılan hain  terör saldırısında, dikkati ve kahramanlığı sayesinde büyük bir katliamı önleyen Elazığlı, kahraman şehit polisimiz  Fethi Sekin'in adı verildi.