
Elazığ Mutfağı Kitabı (Basım Yılı: 2018 )
ELAZIĞ MUTFAĞI
150’den fazla yemek çeşidiyle, zengin ve köklü bir Anadolu mutfağıdır. Geleneksel Anadolu mutfak kültürünün izlerini taşır. Elazığ mutfağında; tarihi Oğuzlara kadar uzanan tutmaç, umaç aşı, anamaşı, kara kavurma gibi yemekler günümüzde halen varlığını sürdürmekle birlikte şehrin iklimine, coğrafi özelliklerine ve yörede yetişen ürün çeşitliliğine göre şekillenen bir çok yemek ise yalnızca Elazığ’a özgüdür. Tahıl, sebze, meyve ve bitki çeşitliliği açısından verimli topraklara sahip olmasının yanı sıra yörede yapılan hayvancılık, Elazığ yemeklerinin genel karakteristiğini belirleyerek, bol tereyağlı, tahıllı ve etli ana yemeklerini ortaya çıkarmıştır.
Öne çıkan Elazığ’a özgü bazı yöresel lezzetler:
Ana Yemekler : Harput Köfte, Küncülü İçli Köfte, Gömme çeşitleri (soğanlı, kavurmalı, kurutlu ve cevizli gömme), Tavşan Ufalama, Sırın, Keşkek, Kelecoş, Aluçalı İşgene, Kara Kavurma, Palu Tava, Süslü Fidoş, Kofik Dolması, Işgın Mıhlaması, Cavzer, Serdef Köfte, Karaçor Köftesi ….vb
Çorbalar: Yarpuzlu Ayran çorbası, Lobik çorbası, Püşürük Çorbası, Kurutlu Çorba, Fasulyeli Bulgur Çorbası…
Pilavlar: Reyhanlı Kavurmalı Pilav, Mukaşerli Pilav, Tevekli Pilav, Kengerli Pilav, Döğme Pilavı….
Kahvaltılıklar: Küncü Ezmesi, Dut Pekmezi, Tereyağı, Kaymak, Çökelek, Post Çökeleği, Peynir, Tulum Peyniri, Kavurma, Devjin (Kavut), Patila, El Böreği, Kakırdak, Pişi, Gaygana, Biber Kebabı, Çullama, Kayısı Reçeli, Vişne Reçeli…
Tatlılar: Taş Ekmeği, Dolanger, Halbur Hurması, Peynirli Ekmek, Tel Kadayıf, Vişneli Dondurma, Zerde …
İçecekler: Koruk Şerbeti, Vişne Şurubu, Erik Hoşafı, Çedene Kahvesi, Sirke Şerbeti….
Kuruyemiş: Orcik, Bastuğ (Pestil), Dut Unu, Dut Kurusu, Kak, Eşbabiye, Badem Şekeri, Ağın Leblebisi, Ceviz İçi, Ağın Bademi, Kuru Üzüm, Orcikli Şeker…
Meyveler: Öküzgözü ve Boğazkere Üzümü yanı sıra birçok üzüm çeşidi, Baskil Kayısısı, Gezin ve Kuyulu Çileği, Dut ….
Ekmek Çeşitleri: Açık Pide, Tırnak Pide, Çekme, Tandır, Top Tandır, Sac, Yuha (Fetir) ekmeği, Fodula…
İlimize ait Coğrafi İşaret Tescilli ürünler:
1. Ağın Leblebisi
2. Elazığ Boğazkere Üzümü
3. Elazığ Öküzgözü Üzümü
4. Elazığ Orciği
5. Elazığ Sırın Yemeği
6. Elazığ Taş Ekmeği
7. Elazığ Geven Balı
8. Elazığ Tahannebi Üzümü
9. Elazığ Vişnesi
10. Elazığ Çedene Kahvesi
11. Elazığ Menceki Buğdayı
12. Keban Biberi

Elazığ Mutfağı Kitabı ( Basım Yılı : 2021 ) Elazığ Mutfağı 1 ve 2. Cild.pdf
